Een platte vulkaan die op uitbarsten staat

Om vier uur opstaan doet altijd wel pijn en op vakantie al helemaal, al zetten we iedere dag trouw de wekker. Maar de beloning zou groot zijn.
Vandaag gingen we naar Yellowstone. We zijn hier al meerdere malen geweest, maar het blijft zo indrukwekkend, dat we ook altijd terug blijven gaan.
Yellowstone is een caldera, een platte vulkaan die iedere 600.000 jaar uitbarst. Caldera’s kunnen van 2 tot meer dan 50 kilometer breed zijn. Op aarde komt zelfs een caldera voor van 65 kilometer doorsnede en dat is dus Yellowstone. De meest recente uitbarsting is nu 650.000 jaar geleden, dus het wordt wel weer eens tijd. Alleen niet nu hoop ik.

De wekker ging en op zo’n tijdstip kun je maar beter allebei zwijgen tot je goed en wel onderweg bent en wakker begint te worden. De maan bekeek het hoofdschuddend en lichtte heel sympathiek de weg bij, want er is geen straatverlichting en dan is donker ook echt donker.

volle maan
volle maan

Vanaf de camping was het nog een uur rijden naar de ingang van het park en om precies zes uur reden we er binnen.

Yellowstone
Yellowstone

We reden een eind langs Lake Lewis, dat compleet dichtgevroren was. De stilte was oorverdovend en je waande je in een andere wereld.

Lake Lewis
Lake Lewis

Het was koud vanochtend en de sneeuw lag langs de weg nog meters hoog.

hoge sneeuw
hoge sneeuw

Die sneeuw is niet lekker zacht zoals we gewend zijn, nee, dat is een mega ijslaag waar je niet doorheen komt. We kwamen bij het punt van onze eerste wandeling. Er was nog geen ziel te bekennen, wat je helemaal het idee geeft dat je de omgeving voor jezelf hebt. De eerste dampende vulkanische activiteit borrelde ons tegemoet.

dampend
dampend

In kwetsbare omgevingen als deze hebben ze altijd boardwalks gemaakt. Je kunt dan rondlopen, zonder dat je enige schade aan omgeving toebrengt. In Yellowstone ook heel belangrijk, aangezien de aardlaag op sommige punten zo dun is, dat je er zo doorheen zakt. De zure onderlaag kan zo agressief zijn, dat die door de dikste schoenen heen kan branden.
De felle zon op de achtergrond, het bevroren meer en al die dampende potten maken de omgeving heel surrealistisch.

vulkanische activiteit
vulkanische activiteit

De rand van het meer is niet bevroren, omdat ook daar van alles gebeurt en er warm water naar boven komt. Soms zijn zelfs kleine vulkaantjes gevormd.

dampend in het meer
dampend in het meer

Sommige van die ‘dampertjes’ zijn kleiner dan je hand. De geur van zwavel is op sommige plekken overweldigend en daar waar het letterlijk bruist en spat, moet je uitkijken dat je geen druppeltjes op je bril of lens van je camera krijgt. Want dat brandt meteen een piepklein gaatje in je coating.

kookpot
kookpot

Zelfs hier viel het op hoe laag de waterstand is in die kookpotten. Op de foto ‘lege putten’ kun je zien hoe het nu is en de foto voller hoe het twee jaar geleden was. En dat is nogal een verschil.

lege putten
lege putten
voller
voller

Die kookpotten, zoals ik ze maar blijf noemen want ze borrelen precies zo, zitten vol met algen en andere micro-organismen en die zorgen voor de prachtigste kleuren.

kleuren
kleuren
algen
algen

We hebben heel wat gewandeld en als je om vier uur bent opgestaan, vallen je luiken op een gegeven moment dicht. Dan heb je weer zo’n voordeel van een camper: je zet het ding gewoon neer, je zet de verwarming aan en je gaat een uur maffen. Daarna ben je weer helemaal nieuw.

Bij de beroemde geiser Old Faithful staat een hotel, dat helemaal van hout is gemaakt. Alles en alles is van hout. Daar moet je rondkijken en bij een bezoek aan de wc viel me weer iets op wat je hier zo vaak ziet. Om te beginnen zijn de toiletten aan de onderkant allemaal open, maar vaak is ook de bovenkant heel laag. Zodat je als je je broek op staat te hijsen, oog in oog kunt komen te staan met je buurvrouw.

wc
wc

Overal kom je wel bisons tegen, die ogen zo vriendelijk en gemoedelijk. Maar ze kunnen heel agressief zijn, absoluut onbetrouwbaar en groot bovendien. Een dier om rekening mee te houden dus.

bison
bison

Overal zie je ze grazen en bij hun hoofd zitten altijd vogeltjes. Niet aan de achterkant in de hoop dat er wat uit valt. En in hun vacht, waar natuurlijk allerlei beestjes zitten. Dit vogeltjesechtpaar had het zich makkelijk gemaakt en wiegde gezellig mee op de rug van dit enorme dier. Lekker warm aan hun voetjes en allerlei lekkers dat voorbij kwam.

echtpaar
echtpaar

Je ziet hier sowieso allerlei vogels in de prachtigste kleuren. Wat denk je van dit ventje?

blauw vogeltje
blauw vogeltje

De weg het park uit (park klinkt zo klein, een park kan hier soms net zo groot als Nederland of België zijn) leidde ons langs watervallen en prachtige uitzichten, herten en vlaktes.

pootjebaden
pootjebaden
waterval
waterval

We waren dan ook tamelijk laat op deze camping. Het was fantastisch weer en we hebben nog een poos buiten gezeten. Genieten dus.

Morgen weer om vier uur op, het zal ook dan weer pijn doen. Maar als je wat wil zien en de omgeving voor jezelf wil hebben, moet je daar wat voor over hebben.
De coördinaten hiero zijn: N45.03269 en W110.70201 en als de caldera niet van de vulkaan geblazen is, lezen jullie het vervolg vanzelf!

 

2 gedachten over “Een platte vulkaan die op uitbarsten staat”

  1. Wat ongelooflijk mooi!!! Maar die geur van de zwaveldampen is minder geslaagd, die proef je gewoon in je mond…..
    Ik geniet van jullie prachtige foto’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s