Kalmthoutse Heide brandt nog steeds

Het is 26 mei, 22:15. Het is eigenlijk te triest voor woorden. Het vuur wat tot nu toe al bijna 700 hectare heide en ook een deel bos heeft verwoest, laait nog steeds op. Grenspark de Zoom / Kalmthoutse Heide bestaat uit een Belgisch en een Nederlands deel en beslaat totaal een oppervlakte van bijna 4000 hectare. Het Belgische deel is zo’n 1850 hectare groot en daar is dus nu al 40% van weggevaagd. En niet alleen een beetje heide is weg, nee ook alles diep in de grond is verbrand. De zaden, de holen, alles.

Om even aan tegeven hoe dichtbij dit bij ons is, hieronder een schermprint van Google Maps  (de rode cirkel is de nieuwe brandhaard ten noorden van de Stappersven en de groene cirkel is waar wij wonen). klik op de foto voor een vergroting:

Kalmthoutse Heide brandt nog steeds - Stappersven
Kalmthoutse heide brandt nog steeds - Stappersven

Het is te hopen dat de blushelicopters de bossen kunnen sparen en het vuur door de steeds aanhoudende wind niet weer opflakkert. Helaas kunnen de blushelicopters niet vliegen als het donker is en is het nu maar afwachten hoe de heide de nacht door gaat komen. Zal het bosdeel ten noorden van het Stappersven ook ten onder gaan?

Het is te gevaarlijk voor brandweerlieden om zich in de bossen te begeven om de brand te bestrijden. Ze kunnen wel de boel nathouden en nablussen om te zorgen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. Petje af voor die mannen! 

Morgen weten we misschien wat meer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s